Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Neem contact op

Chroom-6 onderzoek

Chroom-6 is een stof die vraagt om aandacht en deskundigheid

Chroom-6 is een metaal dat vooral voorkomt in verf, vanwege de roestwerende werking. Chroom-6 bindt zich altijd aan een andere stof, zoals zuurstof. Chroom-6 kan dus niet als puur chroom-6 voorkomen. Daarom wordt altijd gesproken over een ‘Chroom-6-verbinding’.

Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker. De stof komt vrij door te spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Het is een stof die, net als asbest, vraagt om aandacht en deskundigheid. Admanstars kan voor u een deskundig en betrouwbaar chroom-6 onderzoek uitvoeren.

Zo ziet ons onderzoek eruit

Om de aanwezigheid van chroom-6 te bepalen voeren we op locatie een snelscan uit. We testen het oppervlak met een zogenaamde handheld X-ray fluorescent (XRF) analyzer. Als daarmee de aanwezigheid van chroom is aangetoond, voeren we een aanvullende sneltest uit met swap-sticks. Met deze kwalitatieve test kunnen we aantonen of er chroom-6 aanwezig is. Als dat zo blijkt te zijn, dan zal een volledige monstername plaatsvinden waarbij ongeveer 5 gram wordt verzameld. Dit bieden we vervolgens ter analyse aan bij een geaccrediteerd laboratorium. Daar wordt met kwantitatieve analyses het exacte percentage bepaald.

Meerdere lagen verf

Ook testmateriaal dat bestaat uit verschillende lagen verf kunnen wij onderzoeken. Met een destructieve handeling aan het oppervlak zorgen we voor blootlegging van de onderliggende lagen zodat we deze kunnen meten.

Gerelateerde artikelen in onze kennisbank: